Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

KARÁCSONYI LEÁLLÁS: DECEMBER 15 -JANUÁR 4.

Biztonsági visszahűtő szelep

Visszahűtő szelep alkalmazása

Vegyestüzelésű kazánok, vízteres kandallók gyakran túlmelegedhetnek, többnyire áramszünet esetén vagy ha például nagy mennyiségű hőenergia szabadul fel rövid idő alatt a kazánban. A keringetőszivattyú megállása estén a termelt hőenergia nem kerül kivezetésre a kazánból, illetve gyorsan felszabaduló hőenergiát a fűtővíz nem tudja elvezetni, ezért a kazán túlmelegszik, felforr a fűtővíz.

Ilyen esetekben egy hőmérséklet vezérelt segédenergia (áram) nélkül működő visszahűtő szelep biztosíthatja a kazán biztonságos lehűtését.

A visszahűtő szelep működése

Amint a kazán hőmérséklete eléri a visszahűtő szelep nyitási hőmérsékletét, a szelep fokozatosan nyitni kezd és a vízvezetékrendszerből hidegvízet kever a visszatérőági fűtővízhez vagy a kazán beépített hőcserélőjén keresztül hűti le a kazánt. Amennyiben a hőmérséklet továbbra is emelkedik, úgy a visszahűtő szelep tovább nyit és nagyobb mennyiségű vizet enged át a lehűtés érdekében. A hűtővíz a kazánból kikerülve a lefolyóba vezethető. A visszahűtő szelep a hőmérséklet változásra késlekedés nélkül, azonnal reagál, a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan zárja a hűtővíz útját.

A szelep típusai

A kazán típusától függően kétféle biztonsági visszahűtőszelep közül kell választani.

A belső hűtőkörrel nem rendelkező kazánok/kandallók tekintetében a DBV szelep a megoldás a túlmelegedés ellen. A szelepnek két típusa létezik a DBV1 és a DBV2. A DBV2 szelep a DBV1 továbbfejlesztett változata, a szeleptestben kettő termoelem található, így ha az egyik meghibásodik a másik még mindig biztosítja a biztonsági visszahűtő funkciót.

Amennyiben a kazán gyártója belső hűtőkörrel látta el a kazánt (a kazántestben egy csőkígyó vagy hőcserélő tekercs van) úgy a JBV1 vagy BVTS sorozatú szelep a megfelelő választás. A két szelep között az alapvető különbség az, hogy a JBV1 szelep közvetlen kazántesten kialakított csatlakozási pontba szerelhető, míg a BVTS szelepnek az érzékelője installálható a csatlakozási pontba, maga a szeleptest elhelyezhető a kazán közelében pl. a falra rögzítve. A BVTS szelep esetében többféle nyitási hőmérsékletű biztonsági visszahűtő szelep válaszható, így ezen szeleptípus pellet, apríték üzemű kazánok behordó rendszereiben is alkalmazhatók tűzoltásra.

A visszahűtő szelep beépítése

A visszahuto szelep beepitese

A pontos működés érdekében a belső hűtőkör nélküli kazánok, kandallók esetében a visszahűtő szelepet közvetlenül, a hűtőkörrel rendelkező fűtőberendezésnél a szelep hőérzékelőjét a kazántest legmelegebb pontján kell elhelyezni - a kazán tetején vagy a kilépőcsonknál.

A biztonsági visszahűtő szelepek öntvénykazánok esetében is alkalmazhatók. Mivel a szelepek nyitása fokozatosan történik - nem pedig lökésszerűen, teljes nyitással/zárással - valamint a beérkező hűtővíz keveredik a visszatérőági fűtővízzel, ezért nem áll fenn az öntvénytest megrepedésének veszélye.