Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Biztonsági visszahűtő szelep

Visszahűtő szelep alkalmazása

Vegyestüzelésű kazánok, vízteres kandallók gyakran túlmelegedhetnek, többnyire áramszünet esetén vagy ha például nagy mennyiségű hőenergia szabadul fel rövid idő alatt a kazánban. A keringetőszivattyú megállása estén a termelt hőenergia nem kerül kivezetésre a kazánból, illetve gyorsan felszabaduló hőenergiát a fűtővíz nem tudja elvezetni, ezért a kazán túlmelegszik, felforr a fűtővíz.

Ilyen esetekben egy hőmérséklet vezérelt segédenergia (áram) nélkül működő visszahűtő szelep biztosíthatja a kazán biztonságos lehűtését.

A visszahűtő szelep működése

Amint a kazán hőmérséklete eléri a visszahűtő szelep nyitási hőmérsékletét, a szelep fokozatosan nyitni kezd és a vízvezetékrendszerből hidegvízet kever a visszatérőági fűtővízhez vagy a kazán beépített hőcserélőjén keresztül hűti le a kazánt. Amennyiben a hőmérséklet továbbra is emelkedik, úgy a visszahűtő szelep tovább nyit és nagyobb mennyiségű vizet enged át a lehűtés érdekében. A hűtővíz a kazánból kikerülve a lefolyóba vezethető. A visszahűtő szelep a hőmérséklet változásra késlekedés nélkül, azonnal reagál, a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan zárja a hűtővíz útját.

A szelep típusai

A kazán típusától függően kétféle biztonsági visszahűtőszelep közül kell választani.

A belső hűtőkörrel nem rendelkező kazánok/kandallók tekintetében a DBV szelep a megoldás a túlmelegedés ellen. A szelepnek két típusa létezik a DBV1 és a DBV2. A DBV2 szelep a DBV1 továbbfejlesztett változata, a szeleptestben kettő termoelem található, így ha az egyik meghibásodik a másik még mindig biztosítja a biztonsági visszahűtő funkciót.

Amennyiben a kazán gyártója belső hűtőkörrel látta el a kazánt (a kazántestben egy csőkígyó vagy hőcserélő tekercs van) úgy a JBV1 vagy BVTS sorozatú szelep a megfelelő választás. A két szelep között az alapvető különbség az, hogy a JBV1 szelep közvetlen kazántesten kialakított csatlakozási pontba szerelhető, míg a BVTS szelepnek az érzékelője installálható a csatlakozási pontba, maga a szeleptest elhelyezhető a kazán közelében pl. a falra rögzítve. A BVTS szelep esetében többféle nyitási hőmérsékletű biztonsági visszahűtő szelep válaszható, így ezen szeleptípus pellet, apríték üzemű kazánok behordó rendszereiben is alkalmazhatók tűzoltásra.

A visszahűtő szelep beépítése

A visszahuto szelep beepitese

A pontos működés érdekében a belső hűtőkör nélküli kazánok, kandallók esetében a visszahűtő szelepet közvetlenül, a hűtőkörrel rendelkező fűtőberendezésnél a szelep hőérzékelőjét a kazántest legmelegebb pontján kell elhelyezni - a kazán tetején vagy a kilépőcsonknál.

A biztonsági visszahűtő szelepek öntvénykazánok esetében is alkalmazhatók. Mivel a szelepek nyitása fokozatosan történik - nem pedig lökésszerűen, teljes nyitással/zárással - valamint a beérkező hűtővíz keveredik a visszatérőági fűtővízzel, ezért nem áll fenn az öntvénytest megrepedésének veszélye.