Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Visszacsapószelepek

A visszacsapó szelep feladata

A visszacsapó szelep egyirányú áramlást biztosít és automatikusan megakadályozza a visszaáramlást a csőrendszerben. A visszaáramlás szivattyúk esetében meghibásodáshoz, illetve az egész rendszer működését tekintve nemkívánt jelenségeket okozhat. A visszacsapó szelepek mindenhol megtalálhatók, ahol bármilyen szivattyú üzemel, illetve ezek egyike azon kevés automatizált szelepeknek, amelyek nem igényelnek segítséget a nyitáshoz és bezáráshoz, más szelepekkel ellentétben mindenféle beavatkozás nélkül működnek.

Működésük

A visszacsapó szelepek áramlásérzékenyek, a folyadék áramlása végzi a nyitásukat, zárásukat. A nyitási iránynak megfelelő áramlás esetén a szelep zároeleme kinyit, amennyiben az áramlás megfordul, úgy a visszacsapó szelep bezár. A biztos zárást - egyes típusoknál - a szeleptestbe épített rugó tovább növeli. A zárás tömítettsége nagymértékben függ a visszaáramlástól, fémzárású visszacsapó szelepek esetében azonban előfordulhat szivárgás az üléknél. Jobb tömítési biztonság gumiperem alkalmazásával érhető el. Kialakításuk mindettől függetlenül nagyon egyszerű, mindössze néhány alkatrészből állnak.

A visszacsapó szelep kiválasztása

Tekintettel arra, hogy a visszacsapó szelep áramlásérzékeny szelep, ezért kiválasztása során figyelembe kell venni a rendszer adottságait és nem csupán a csőméretet kell alapul venni. Mivel a szelep folyamatosan az áramlás irányában van, ezért teljesítménye szinte csak az áramlástól függ. Rosszul kiválasztott visszacsapó szelep esetében előfordulhat, hogy a tányér berezeg, kattogó hangot ad, aminek az eredménye a kopás, majd a meghibásodás. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a leváló alkatrész a folyadékáramba kerül és egyéb rendszerelemet károsít.

Europa Visszacsapószelep 1/2col rugós, fémzárású

Europa

Visszacsapószelep 1/2" rugós, fémzárású

1.455 Ft

Raktáron

Europa Visszacsapószelep 3/4col rugós, fémzárású

Europa

Visszacsapószelep 3/4" rugós, fémzárású

1.820 Ft

Szállítás: 4-6 nap

Europa Visszacsapószelep 1col rugós, fémzárású

Europa

Visszacsapószelep 1" rugós, fémzárású

3.220 Ft

Raktáron

Europa Visszacsapószelep 5/4col rugós, fémzárású.

Europa

Visszacsapószelep 5/4" rugós, fémzárású.

3.876 Ft

Raktáron

Europa Visszacsapószelep 6/4col rugós, fémzárású.

Europa

Visszacsapószelep 6/4" rugós, fémzárású.

4.853 Ft

Raktáron

 Békanyelves visszacsapószelep 3/4col.

Békanyelves visszacsapószelep 3/4".

2.100 Ft

Szállítás: 4-6 nap

 Békanyelves visszacsapószelep 1col.

Békanyelves visszacsapószelep 1".

3.484 Ft

Raktáron