Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Visszacsapószelepek

Rugós visszacsapószelepek fém tányérral

Rugós visszacsapószelepek fém tányérral

Békanyelves visszacsapó szelepek fém tányérral

Békanyelves visszacsapó szelepek fém tányérral

A visszacsapó szelep feladata

A visszacsapó szelep egyirányú áramlást biztosít és automatikusan megakadályozza a visszaáramlást a csőrendszerben. A visszaáramlás szivattyúk esetében meghibásodáshoz, illetve az egész rendszer működését tekintve nemkívánt jelenségeket okozhat. A visszacsapó szelepek mindenhol megtalálhatók, ahol bármilyen szivattyú üzemel, illetve ezek egyike azon kevés automatizált szelepeknek, amelyek nem igényelnek segítséget a nyitáshoz és bezáráshoz, más szelepekkel ellentétben mindenféle beavatkozás nélkül működnek.

Működésük

A visszacsapó szelepek áramlásérzékenyek, a folyadék áramlása végzi a nyitásukat, zárásukat. A nyitási iránynak megfelelő áramlás esetén a szelep zároeleme kinyit, amennyiben az áramlás megfordul, úgy a visszacsapó szelep bezár. A biztos zárást - egyes típusoknál - a szeleptestbe épített rugó tovább növeli. A zárás tömítettsége nagymértékben függ a visszaáramlástól, fémzárású visszacsapó szelepek esetében azonban előfordulhat szivárgás az üléknél. Jobb tömítési biztonság gumiperem alkalmazásával érhető el. Kialakításuk mindettől függetlenül nagyon egyszerű, mindössze néhány alkatrészből állnak.

A visszacsapó szelep kiválasztása

Tekintettel arra, hogy a visszacsapó szelep áramlásérzékeny szelep, ezért kiválasztása során figyelembe kell venni a rendszer adottságait és nem csupán a csőméretet kell alapul venni. Mivel a szelep folyamatosan az áramlás irányában van, ezért teljesítménye szinte csak az áramlástól függ. Rosszúl kiválasztott visszacsapó szelep esetében előfordulhat, hogy a tányér berezeg, kattogó hangot ad, aminek az eredménye a kopás, majd a meghibásodás. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a leváló alkatrész a folyadékáramba kerül és egyéb rendszerelemet károsít.