Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Védő és tisztítószerek

Fűtési rendszerek védelme

Minden tulajdonos hosszú és problémamentes üzemelést vár el fűtési rendszerétől. Ennek ellenére sok tulajdonos csalódott, hogy milyen gyorsan jelentkeznek gondok a csaknem új, magas költségen kialakított rendszerében. Ezen problémákat gyakran még az új rendszerekben is megtalálható szennyeződések, szerelési maradványok és a kalciumban gazdag víz esetén vízkő lerakódások okozzák. Idősebb kezeletlen fűtővízzel üzemelő rendszerek esetében további meghibásodást okozhat a rendszerelemek korróziója.

Az ilyen jellegű problémák elkerülésére a legjobb módszer, ha a fűtési rendszer az installálást követően fűtésrendszer tisztító folyadék adagolásával átmosásra kerül és fűtővízhez védőszert adagolunk, mely a belső felületeken megtapadva segít a lerakódások elkerülésében.

Hosszabb időn keresztül működő rendszerekben szennyeződések rakódhatnak le a kazánok hőcserélő felületein, lerakódások keletkezhetnek a csőrendszerben, melyek rontják az egész rendszer hatásfokát, többletköltséget okozva. A lerakódó szennyeződések gázkazánokban gyakran drága alkatrészek cseréjét is okozzák.

Fűtésrendszer tisztító adalék alkalmazása

Új installációk esetében alapvető fontosságú az egész rendszer átmosása a hátramaradt szennyeződések, fém és műanyag forgácsok, ragasztási maradványok, hátramaradt forrasztási folyasztószer eltávolítására. Fűtésrendszer tisztító adalék hozzáadásával növelhető a tisztítás hatásfoka, fémcsöves rendszereknél eltávolítható a csövek belsején megjelent korrózió is és a tisztító hatás mellett ezen adalékok korróziógátló anyagokat is tartalmaznak.

Régebben üzemelő rendszereknél kezeletlen fűtővíz esetében elkerülhetetlen a korrózió, az iszaplerakódás, a vízkövesedés, a meszes üledékek kialakulása. Ilyen esetekben a fűtésrendszer tisztító folyadék adagolásával átmosott rendszerben helyreállítható az eredeti hatásfok, biztosítható a megfelelő hőátadás és megelőzhetők a rendszerszintű problémák kialakulása.

A tisztítás megkezdése előtt célszerű a teljes rendszert feltölteni tiszta vízzel és ehhez adagolni fűtésrendszer tisztító folyadékot. Amennyiben a víz keménysége meghaladja a 14 °dH értéket (kemény víz), úgy az adalék mennyiségét növelni kell (2%), illetve ha a keménység meghaladja a 20 °dH értéket (nagyon kemény viz), úgy az arányt tovább kell növelni (3%). Erősen szennyezett installációkban szintén növelni kell a tisztító folyadék arányát.

A fűtésrendszer tisztító folyadék adagolását követően 2-5 héten keresztül szükséges a fűtővizet cirkuláltatni (preferáltan meleg fűtővízzel). A tisztítás időtartama nagymértékben függ a rendszer állapotától, nagy vagy erősen szennyezett rendszerekben előfordulhat, hogy a folyamatot meg kell ismételni.

Fűtésrendszer védő adalék alkalmazása

Fűtésrendszer védő folyadék adagolásával megelőzhető a rendszerelemek korróziója, mivel ezen adalékok a felületen megtapadva megakadályozzák a közvetlen érintkezést a fűtővízzel. E mellett kenőanyagként is funkcionálnak a forgó, mozgó (szivattyú, szelepek) elemek esetében, illetve megakadályozzák lerakódások képződését.

Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél (padló, fal, mennyezet) meggátolják a baktériumok, algák elszaporodását a fűtővízben, ezáltal fenntartható a folyamatos keringés a kis keresztmetszetű csövekben is.

A modern kondenzációs gázkazánok esetében a fűtővíz kezelése szinte elengedhetetlen, ennek hiányában akár a garancia elvesztése is előfordulhat.

A fűtésrendszer védő folyadékok hosszú távon fenntartják a teljes rendszer hatékonyságát, ezzel hozzájárulnak az energia megtakarításhoz valamint lényegesen csökkentik a korrózió és a lerakodások miatt előforduló meghibásodásokat.

MR-501/F védőszer fűtési rendszerekbe (1kg).

MR-501/F

védőszer fűtési rendszerekbe (1kg).

5.724 Ft

Szállítás: 4-6 nap

MR501/96P védőszer kombinált fűtési rendszerekhez (1kg).

MR501/96P

védőszer kombinált fűtési rendszerekhez (1kg).

5.724 Ft

Raktáron

MR-501/R tisztítókoncentrátum fűtési rendszerekhez (1kg).

MR-501/R

tisztítókoncentrátum fűtési rendszerekhez (1kg).

5.724 Ft

Szállítás: 4-6 nap

MR-501/X tisztítókoncentrátum fűtési rendszerekhez (1kg).

MR-501/X

tisztítókoncentrátum fűtési rendszerekhez (1kg).

11.334 Ft

Szállítás: 4-6 nap