Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Termosztátok

Zárt termosztátok (merülő, kapilláris, cső)

Zárt termosztátok (merülő, kapilláris, cső)

Beépíthető szabályozó termosztátok

Beépíthető szabályozó termosztátok

Beépíthető állítható korlátozó termosztátok

Beépíthető állítható korlátozó termosztátok

Szobatermosztátok (digitális, programozható)

Szobatermosztátok (digitális, programozható)

Differenciál termosztát

Differenciál termosztát

Termosztátok alkalmazása

A termosztátok fűtési/hűtési rendszerekben a mért hőmérséklettől függően feszültséget vagy kontaktust nyitnak/zárnak, mellyel berendezések vezérelhetőek a beállított célhőmérséklet tartására.

Kivitelüket és elhelyezhetőségüket tekintve lehetnek szobatermosztátok (egyszerű vagy programozható), dobozolt vagy beépíthető termosztátok.

Ezen túlmenően egyes termosztátok biztonsági leállítóként alkalmazhatóak, azaz a szabályozott kör további működése a termosztát manuális alaphelyzetbe állítása után lehetséges.

A dobozolt és a beépíthető termosztátok kapcsolása lehet SPST és SPSD, azaz csak egy kontaktust nyitnak/zárnak (SPST) vagy váltókapcsolóként üzemelnek (SPSD). Az SPDT termosztátokkal komplexebb vezérlések is megoldhatók, mivel mind a célhőmérséklet alatt, mind a felett kimenetet adnak.

Zárt termosztátok

A zárt (dobozolt) termosztátok között megtalálhatók merülőtermosztátok, a kapilláris és csőtermosztátok. A merülő és csőtermosztátok közvetlen a mérési pontra szerelhetők fel, a kapilláris csöves termosztátok, a kapilláris cső hosszától függően távolabb is elhelyezhetők a mérési ponttól.

Beépíthetó szabályozó és korlátozó termosztátok

Önálló vezérlési modulok, panelek kialakítására alkalmas, hőmérséklet szabályozására, illetve korlátozására használható, alapvetően kapilláris csöves termosztátok. Merülőhüvely közbeiktatásával csőbe is szerelhetők vagy a mérendő felületre rögzíthetők.

A korlátozó termosztátok között megtalálhatók a manuálisan alapállapotba hozhatók és az automatikusan visszaállók. A manuális visszaállítású típusok főként olyan helyeken alkalmazhatók eredményesen, ahol pl. a hőtermelő újraindítása (pl. elektromos fűtőpatron) a túlmelegedést előidéző ok kijavításáig nem történhet meg (pl. szabályozó termosztát meghibásodása esetén).

Szobatermosztátok

Alapvető feladatuk a lakóterek hőmérsékletének szabályozása, a fűtés/hűtés ki/be kapcsolása a kívánt hőmérséklet elérésére.

Az egyszerű, kapcsolóüzemű szobatermosztátok folyamatos üzemben működnek, tehát nem vesznek figyelembe fogyasztói szokásokat, míg a programozható szobatermosztátok beállítási lehetőségei tág teret adnak egyedi beállításokra. Ez utóbbiak akár napi szinten is több intervallumban programozhatók, mellyel jelentős energiamegtakarítás érhető el.