Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Termosztátok

Termosztátok alkalmazása

A termosztátok fűtési/hűtési rendszerekben a mért hőmérséklettől függően feszültséget vagy kontaktust nyitnak/zárnak, mellyel berendezések vezérelhetőek a beállított célhőmérséklet tartására.

Kivitelüket és elhelyezhetőségüket tekintve lehetnek szobatermosztátok (egyszerű vagy programozható), dobozolt vagy beépíthető termosztátok.

Ezen túlmenően egyes termosztátok biztonsági leállítóként alkalmazhatóak, azaz a szabályozott kör további működése a termosztát manuális alaphelyzetbe állítása után lehetséges.

A dobozolt és a beépíthető termosztátok kapcsolása lehet SPST és SPSD, azaz csak egy kontaktust nyitnak/zárnak (SPST) vagy váltókapcsolóként üzemelnek (SPSD). Az SPDT termosztátokkal komplexebb vezérlések is megoldhatók, mivel mind a célhőmérséklet alatt, mind a felett kimenetet adnak.

Zárt termosztátok

A zárt (dobozolt) termosztátok között megtalálhatók merülőtermosztátok, a kapilláris és csőtermosztátok. A merülő és csőtermosztátok közvetlen a mérési pontra szerelhetők fel, a kapilláris csöves termosztátok, a kapilláris cső hosszától függően távolabb is elhelyezhetők a mérési ponttól.

Beépíthetó szabályozó és korlátozó termosztátok

Önálló vezérlési modulok, panelek kialakítására alkalmas, hőmérséklet szabályozására, illetve korlátozására használható, alapvetően kapilláris csöves termosztátok. Merülőhüvely közbeiktatásával csőbe is szerelhetők vagy a mérendő felületre rögzíthetők.

A korlátozó termosztátok között megtalálhatók a manuálisan alapállapotba hozhatók és az automatikusan visszaállók. A manuális visszaállítású típusok főként olyan helyeken alkalmazhatók eredményesen, ahol pl. a hőtermelő újraindítása (pl. elektromos fűtőpatron) a túlmelegedést előidéző ok kijavításáig nem történhet meg (pl. szabályozó termosztát meghibásodása esetén).

Szobatermosztátok

Alapvető feladatuk a lakóterek hőmérsékletének szabályozása, a fűtés/hűtés ki/be kapcsolása a kívánt hőmérséklet elérésére.

Az egyszerű, kapcsolóüzemű szobatermosztátok folyamatos üzemben működnek, tehát nem vesznek figyelembe fogyasztói szokásokat, míg a programozható szobatermosztátok beállítási lehetőségei tág teret adnak egyedi beállításokra. Ez utóbbiak akár napi szinten is több intervallumban programozhatók, mellyel jelentős energiamegtakarítás érhető el.