Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

KARÁCSONYI LEÁLLÁS: DECEMBER 15 -JANUÁR 4.

Tágulási tartályok és kiegészítők

Miért van szükség tágulási tartályra?

Melegítéskor az anyagok - így a fűtővíz is - tágulnak, azaz térfogatuk a hőmérséklet emelkedésével nő. Egy zárt rendszerben ez a tágulás, amennyiben nem kerül kompenzálásra úgy a rendszerben uralkodó nyomás emelkedésével jár. Fűtési rendszerekben a rendszert alkotó elemek nyomástűrése korlátozott, ezen érték túllépésével rendszerelemek károsodása történhet.

A fűtési rendszerekben, használati melegvizes installációkban a tágulási tartály kompenzálja a folyadék hőmérséklet változásból eredő térfogat változását, valamint fenntartja a rendszer megengedett üzemi nyomását.

A tágulási tartály működése

Tagulasi tartaly rugalmas membrannal

A tartályt egy rugalmas membrán (vagy táguló ballon) osztja két részre. Az egyik rész gázzal (levegővel) kerül feltöltésre, a tágulási tartály másik részében van a folyadék. Amikor a folyadék hideg, a tartály szinte teljes térfogata gázzal töltött - a gáz nyomása a membránt mozgatva kiszorítja a hideg folyadékot a tartályból.
Ahogy a folyadék hőmérséklete emelkedik, ezzel együtt térfogata is nő és a növekvő térfogatú folyadék a tartályba belépve a membrán ellenében összenyomja a gázt és a tartály megtelik folyadékkal. A rendszer visszahűlésévél a folyadék térfogata csökken, a gáz ismét kiszorítja a folyadékot a tágulási tartályból. Ez a ciklus ismétlődik minden esetben, amikor a folyadék hőmérséklete emelkedik, majd csökken.

A tágulási tartályok típusai

A tartályok alapvetően fűtéshez, termikus szolár rendszerekhez (napkollektor) és használati melegvízes valamint házivízmű rendszerekhez készülnek. Az egyes típusokat a megengedett maximális nyomás és hőmérséklet különbözteti meg. Ezen túlmenően a használati melegvízes rendszerekhez készülő tágulási tartály belső felületének korrózió állónak kell lennie.

Fűtési rendszerekbe a táguló ballonos tágulási tartály alkalmazása a megfelelőbb, mivel a tartályban elhelyezett ballont körülveszi a levegő, a fűtővíz nem érintkezik a tartály fém felületével, ezért 60%-al kevesebb a hővesztesége.

40 liter térfogatig a tágulási tartályok falra rögzíthetők (tartó vagy szorítóbilincs segítségével), e feletti tartályok már jellemzően tartólábakkal készülnek.

A tágulási tartályok acéllemezből, mélyhúzással készülnek, külső felületük korróziógátló bevonattal, típusuknak megfelelő színű porfestéssel van ellátva.

Tágulási tartályok karbantartása

A tartályok alapvetően gondozásmentesek, azonban évente egyszer célszerű ellenőrízni a tartály előnyomását. Ehhez nagy segítséget nyújt a tágulási tartály ellenőrző szelep, mellyel a tartály leválaszható a rendszerről pl. fűtési rendszer esetén annak leeresztése nélkül.

Használati melegvízes rendszerek esetén fokozottan figyelembe kell venni, hogy a tágulási tartályban esetleg stagnáló víz jó táptalajként szolgál olyan baktériumok, mint a legionella elszaporodására. A legionella bakterium számára ideális szaporodási feltétel a 20 és 45°C közötti hőmérséklet, a stagnáló víz és a csővezeték belsején található - táplálékként szolgáló - lerakódások. Ennek megelőzésére a tágulási tartályt célszerű hideg helyen, a bejövő vízcsatlakozáshoz minnél közelebb, vízszintes pozícióban (csatlakozással lefelé, ami megakadályozza, hogy az esetleges szilárd szennyezőanyagok learakódjanak a tartály belsejében) telepíteni.

Természetesen fűtési rendszerekben is előfordulhat a baktérium elszaporodása a tágulási tartályban, itt a tágulási tartály leeresztése során kell nagy figyelemmel eljárni. Baktériumok elszaporodása adalékok fűtővízhez keverésével is kordában tartható.