Kosár tartalma Partnereinknek Email küldése Telefon Kezdőlap

Tágulási tartályok és kiegészítők

Csomagok telepítéséhez 40 literig

Csomagok telepítéséhez 40 literig

Tágulási tartályok fűtéshez - 40 literig

Tágulási tartályok fűtéshez - 40 literig

Tágulási tartályok melegvízhez

Tágulási tartályok melegvízhez

Kiegészítők tágulási tartályhoz

Kiegészítők tágulási tartályhoz

Miért van szükség tágulási tartályra?

Melegítéskor az anyagok - így a fűtővíz is - tágulnak, azaz térfogatuk a hőmérséklet emelkedésével nő. Egy zárt rendszerben ez a tágulás, amennyiben nem kerül kompenzálásra a rendszerben uralkodó nyomás emelkedésével jár. Fűtési rendszerekben a rendszert alkotó elemek nyomástűrése korlátozott, ezen érték túllépésével rendszerelemek károsodása történhet.

A tágulási tartály kompenzálja a folyadék hőmérséklet emelkedésből eredő térfogat változását, valamint fenntartja a rendszer megengedett üzemi nyomását. Falra szerelhető zárt tágulási tartályok fűtési és melegvízes rendszerekhez.

A tágulási tartály kompenzálja a folyadék hőmérséklet változásból eredő térfogat változását, valamint fenntartja a rendszer megengedett üzemi nyomását. A tartályt egy membrán osztja két részre. Az egyik rész gázzal kerül feltöltésre a tartály másik részében van a folyadék. Amikor a folyadék hideg, a tartály szinte teljes térfogata gázzal töltött - a gáz nyomása a membránt mozgatva kiszorítja a hideg folyadékot a tartályból. Ahogy a folyadék hőmérséklete emelkedik, ezzel együtt térfogata is nő. A növekvő térfogatú folyadék a tartályba belépve a membrán ellenében összenyomja a gázt és a tartály megtelik folyadékkal. A rendszer visszahűlésévél a folyadék térfogata csökken, a gáz ismét kiszorítja a folyadékot a tartályból.

A tágulási tartályokhoz számos kiegészítő kapható, úgy mint készre szerelt tartókonzolok, alap konzolok, bilincses tartály tartó, a rendszer leeresztése nélküli ellenőrzést biztosító szelepek.

A tágulási tartály működése

A tágulási tartályt egy membrán osztja két részre. Az egyik rész gázzal (levegővel) kerül feltöltésre, a tágulási tartály másik részében van a folyadék. Amikor a folyadék hideg, a tartály szinte teljes térfogata gázzal töltött - a gáz nyomása a membránt mozgatva kiszorítja a hideg folyadékot a tartályból.
Ahogy a folyadék hőmérséklete emelkedik, ezzel együtt térfogata is nő és a növekvő térfogatú folyadék a tartályba belépve a membrán ellenében összenyomja a gázt és a tartály megtelik folyadékkal. A rendszer visszahűlésévél a folyadék térfogata csökken, a gáz ismét kiszorítja a folyadékot a tartályból. Ez a ciklus ismétlődik minden esetben, amikor a folyadék hőmérséklete emelkedik, majd csökken.

A tágulási tartályok típusai

Tágulási tartályok alapvetően fűtéshez, termikus szolár rendszerekhez (napkollektor) és használati melegvízes rendszerekhez készülnek. Az egyes típusokat a megengedett maximális nyomás és hőmérséklet különbözteti meg. Ezen túlmenően a használati melegvízes rendszerekhez készülő tágulási tartály belső felületének korrózió állónak kell lennie.

A tágulási tartályok acéllemezből, mélyhúzással készülnek, külső felületük korróziógátló bevonattal, típusuknak megfelelő színű porfestéssel van ellátva.