Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

KARÁCSONYI LEÁLLÁS: DECEMBER 15 -JANUÁR 4.

Szolár fagyálló folyadék

Szolár fagyálló alkalmazása

A szolár fagyálló folyadék minden napkollektoros rendszer elemi összetevője. Ezen a hőközlő folyadékon keresztül jut el a napkollektorokban megtermelt hő a csővezetékeken keresztül a melegvíztartályhoz, puffertartályhoz vagy a fűtésrásegítő rendszerbe. Ahhoz, hogy ez a hőtranszfer optimálisan működjön, fontos a megfelelő hőátadó folyadék használata a rendszerben. A szolár fagyálló folyadék nem csak a hőt juttatja át, hanem összetevőinek köszönhetően megvédi a rendszert a korróziótól és a fagytól. Speciális összetevőinek köszönhetően magas hőmérséklet ingadozást tűr el.

Normál vagy magas hőmérsékletű fagyálló?

A hőátadó fagyálló folyadék hátránya a vízhez viszonyítva a magas hőmérsékleten fellépő viselkedés. A hőtároló berendezések hőenergiával történő feltöltését követően a vezérlés leállítja a keringést a szolár rendszerben, megszűnik a hőelvétel a napkollektorokból, így azok hőmérséklete megemelkedik, majd elérik az stagnációs hőmérsékletet, aminél tovább a hőmérséklet már nem emelkedik.

A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan a szolár fagyálló folyadék állapotváltozáson megy keresztül, azaz folyékony halmazállapotból gőz halmazállapotba megy át. Minél magasabb a napkollektor stagnációs hőfoka és minél többször megy végbe ez az állapotváltozás, annál hamarább veszti el a folyadék a fagyálló tulajdonságát, savasodik el illetve szilárd lerakódások képződnek a csővezetékekben.

Vákuumcsöves napkollektorok esetében vagy olyan rendszerekben, ahol gyakori a kollektorok stagnálása (pl. nagy kollektorfelület kis hőtároló kapacitás mellett) célszerű a magas hőmérsékletű szolár fagyállók alkalmazása. A rendszer feltöltése előtt ellenőrizni kell a kollektor adatlapján megadott stagnációs hőmérsékletet és ennek függvényében választani ki a megfelelő fagyálló folyadékot.

Mivel a fagyálló folyadékok életciklusa véges, illetve mindig az adott rendszer működési paraméterei határozzák meg, ezért 2 évente javasolt ellenőriztetni a hőközlő folyadék állapotát (fagyáspont, pH érték). Az első feltöltést valamint az időszakos csere során is szükséges a teljes rendszer átmosása tisztítószeres vízzel, így eltávolíthatók a hatásfokot és élettartamot befolyásoló szennyeződések, lerakódások.