Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Motoros keverőszelepek

Motoros keverőszelep alkalmazása

A motoros keverőszelepek eltérő hőmérsékletű folyadékok keverésével automatikusan állítják elő a kimeneti ágon a kívánt hőmérsékletű fűtő/hűtővízet. Kialakításuknak köszönhetően nagyfokú működési megbízhatósággal üzemelnek és pontos hőmérséklet szabályozást biztosítanak a fűtő és hűtőrendszerekben.

Három és négyutas kivitelben készülnek, a háromutas szelepek a csőrendszerben, ha a működési paraméterek ezt kívánják (pl. kazánvédelmi funkció esetén a begyújtást követően) az egyik bemeneti ágat teljesen lezárhatják a folyadék keringése elől, míg a négyutas szelepek mindkét csőszakaszban fenntartják a folyamatos folyadék áramlást amellett, hogy ellátják keverőszelep funkciójukat is.

Magas átömlési értékkel rendelkeznek, alkalmazhatók például kazánok kondenzáció elleni védelmére előremenő vagy visszatérőágon, fűtési előremenőági hőmérséklet szabályozására puffertartály után vagy alacsony hőmérsékletű (fal, padló, mennyezet) fűtési rendszerekben az előremenő hőmérséklet pontos szabályozására.

A három utas motoros keverőszelep egy további alkalmazása lehet a váltószelepként történő beépítése. Keverőszelepként installálva két bemeneti ággal - A és B - és egy kimeneti ággal - AB - üzemelnek, míg váltószelepként beépítve egy bementi ággal - AB - és két kimeneti ággal - A és B - működnek.

Az adott rendszer követelményeitől függően különböző sebességű meghajtó motorral szerelhetőek, melyel biztosítható az optimális szabályozás. A meghajtó motorok vezérlése történhet külső vezérlésen keresztül, illetve a meghajtó motorba integrált vezéréssel. Az utóbbi előnye, hogy gyors és költséghatékony installációt tesz lehetővé, hátránya, hogy a hozzáférést folyamatosan biztosítani kell a motorhoz.

A hagyományos meghajtómotorok esetében szükség van egy külső vezérlőegységre, mely a beállított paraméterek függvényében, a motoron keresztül a szelep elforgatásával biztosítja a kíván kimeneti hőmérsékletet.

A 3 utas motoros keverőszelep beépítése

3 utas motoros keveroszelep beszerelese

A meghajtómotor szeleptest alatti elhelyezését kivéve a 3 utas motoros keverőszelepek bármely pozicióban installálhatók, illetve bal és jobb irányú forgással is beépithetők.

A forgási iránynak megfelelően kell felhelyezni az adaptort a szeleptest és a motor közé, melyen L (bal) és R (jobb) jelzi a forgási irányt. Alapvetően a keverőszelep 3-as ága mindíg a by-pass ágra kerül installálásra, bal forgási irány esetén a 2-es ág, míg jobb forgási irány esetén az 1-es ág lesz a kevert kimeneti ág.

A 4 utas motoros keverőszelep beépítése

4 utas motoros keveroszelep bekotese

A 4 utas motoros keverőszelep beépítési pozíciója megegyezik a 3 utas kivitelűével, valamint szintén bal és jobb forgási iránnyal is beépíthetők. Az adaptort szintén a forgásnak megfelelően kell felhelyezni. <>

Bal forgási irány esetén az 1-es és 4-es ágak valamint a 2-es és 3-as ágak, jobb forgási iránnyal szerelve az 1-es és 3-as ágak valamint a 4-es és 2-es ágak zárása/nyitása történik egyazon időben. Nagyobb rendszereknél, illetve több körös alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek esetében szükséges egy keverőszivattyú beszerelése a kazánkörön is.