Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

KARÁCSONYI LEÁLLÁS: DECEMBER 15 -JANUÁR 4.

Spirál hőcserélő Spirál hőcserélő
Lemezes hőcserélő (rozsdamentes, forrasztott)

Lemezes hőcserélő (rozsdamentes, forrasztott)

Lemezek anyaga

AISI 316 L

Forrasztás

rézzel

Maximális hőmérséklet

150 °C / 175 °C (rövid távú)

Maximális nyomás

29,4 bar

Szigetelés anyaga

EPDM

Műszaki adatlap
Szállítás:
futárszolgálattal
Fizetési lehetőségek:
Bankkártya
Paypal
Utalás

Az árak megtekintéséhez kérem lépjen be.

Értékesítés viszonteladóknak és kivitelezőknek, minimális rendelési érték nettó 150.000 Ft.

Viszonteladóink:

Termék leirás

A DV típusú lemezes hőcserélők különböző folyadékok közötti hő hatékony átadására készülnek.

A lemezes hőcserélők víz és/vagy fagyálló folyadékok esetében fűtési, hűtési, termikus szolár rendszerekben, hőszivattyús installációkban, kondenzációs kazánok leválasztására kitűnően alkalmasak. A hőcserélők az alacsony hőveszteség biztosítására hőszigeteléssel vannak ellátva.

A gyártásnál alkalmazott anyagok és technológia hosszú élettartamot és hatékony működést biztosít a DV sorozatú lemezes hőcserélőknek. A nagy hőátadó felületeknek és csatlakozó méreteknek köszönhetően DV hőcserélők hidraulikus ellenállása alacsony, ami tovább növeli hatékonyságukat.

A hőcserélők típusa megadja a magasságot és a lemezek számát. Pl. DV193-45 esetében a magasság 193 mm, a lemezek száma 30.

Nagyobb teljesítményigény esetén 503 és 800 mm magas hőcserélők (8 m2 felületig) is elérhetők egyedi ajánlat alapján.

Hőcserélők műszaki adatai

lemezes-hocserelo-meretei

 

  DV193-20 DV193-30 DV193-45 DV193-60
Lemezek száma 20 30 45 60
Hőcserélő felület 0,28m² 0,42m² 0,63m² 0,84m²
Űrtartalom - liter 0,32 0,45 0,62 0,87
Csatlakozó méret 3/4" KM
Magasság (A) 223mm
Szélesség (B) 113mm
Mélység (E) 85mm 109mm 144mm 179mm
Csonktáv (C) 154mm
Csonktáv (D) 42mm
Csonk magasság (F) 20mm
Súly 1,7kg 2,2kg 2,9kg 3,7kg

 

  DV285-10 DV285-20 DV285-30 DV285-45 DV285-60
Lemezek száma 10 20 30 45 60
Hőcserélő felület 0,27m² 0,54m² 0,81m² 1,22m² 1,62m²
Űrtartalom - liter 0,34 0,60 0,85 1,28 1,65
Csatlakozó méret 1" KM
Magasság (A) 310mm
Szélesség (B) 130mm
Mélység (E) 70mm 95mm 110mm 140mm 175mm
Csonktáv (C) 230mm
Csonktáv (D) 50mm
Csonk magasság (F) 18mm
Súly 2,4kg 3,3kg 5,1kg 5,5kg 7,0kg

DV lemezes hőcserélők nyomásesési diagramja

A DV lemezes hőcserélők teljesítménygörbéi különböző hőmérsékleti és átfolyási értékek mellett kerültek megállapításra. A teljesítménygörbe mutatja az összefüggést a hőcserélő teljesítménye, a másodlagos oldali átfolyási érték, az elsődleges és a másodlagos oldali közép hőmérséklet (hőmérsékletesés) valamint az elsődleges oldali átfolyási érték között. A teljesítménygörbék víz hőközlő folyadékra érvényesek (mindkét oldalon).

dv-lemezes-hocserelok-nyomasesesi-diagramja

Hőcserélő méretezése - alapelvek

100%-os hatásfok hőcserélő esetében nem valósítható meg, ezért minden esetben különbség van a bejövő fűtőközeg és a kimenő fűtött közeg hőmérséklete között. Ennek figyelembe vételével a hőcserélő helyes méretezése rendkívül fontos, mivel a teljes rendszer teljesítménye és hatásfoka ettől függ.

A hőcserélővel kapcsolatban a legfontosabb elvárás a hatékonysága, melyet több tényező befolyásol. Ilyen a fűtő/fűtött közeg közötti hőmérsékletlépcső, az átfolyás mértéke mindkét oldalon valamint a folyadék típusa.

Ezeket figyelembe véve a megfelelő lemezes hőcserélő kiválasztása a működési paraméterek meghatározásával kezdődik. Általánosan igaz, hogy minél magasabb a hőmérséklet különbség és az átfolyás mértéke a fűtő/fűtött oldal között, annál nagyobb a hőcserélő teljesítménye.

Szolár rendszerekben, hőszivattyú vagy kondenzációs gázkazán esetében a hőcserélő hőmérséklet különbségének a fűtő és fűtött oldal között alacsonynak kell lennie. Magas hőmérséklet különbség magasabb működési hőmérsékletet jelent a hőtermelő berendezés oldalán, ami csökkenti ezen rendszerek hatékonyságát.

Nagyobb hőmérséklet különbséggel működő hőcserélő esetén kisebb lemezes hőcserélőre van szükség, ami hely és költségmegtakarítást jelent. Tipikusan ilyen alkalmazások a hagyományos gázkazánnal, elektromos kazánnal vagy fatüzelésű kazánnal üzemelő rendszerek, ahol a hatékonyság nem csökken a magasabb működési hőmérséklettel.

A lemezes hőcserélőről általában

A hőcserélők formára sajtolt és keményforrasztással egymáshoz rögzített lemezekből állnak, amelyek között járatok találhatók. A hőcserélő feladata a primer és a szekunder köri folyadékok közötti hőátadás a hőátadó lemezen keresztül, ezáltal megakadályozva a két folyadék keveredését.

A lemezes hőcserélő hőátadási koefficiense - kialakításának köszönhetően - hozzávetőleg 10-szer nagyobb, mint a tekercses hőcserélőké és teljesítményük több száz kilowattos is lehet.

A hatékonyság mellet a lemezes hőcserélő nagy előnye a méretek és típusok széles választéka valamint, hogy nagyon alacsony hőmérséklet különbségre és nagy átfolyásra is tervezhetők. Elsősorban alacsony hőmérsékletű rendszerekben (szolár, hőszivattyú, kondenzációs kazánok) illetve magas átfolyási igényű rendszerekben (átfolyós rendszerű használati melegvíz előállítás) alkalmazható eredményesen.

Egyetlen hátránya a lemezes hőcserélőnek, hogy mind a fűtő, mind a fűtött oldalon szükség van keringetőszivattyúra.

Installálás során javasolt álló helyzetben rögzíteni a hőcserélőt, mivel ez biztosítja a legjobban a légtelenítést és a legkevesebb szennyeződés leülepedését a lemezek között.

lemezes-hocserelo-semaja

A lemezes hőcserélő méretezése

Az adott felhasználási területhez legmegfelelőbb lemezes hőcserélő méretezéséhez szükséges ismerni az átvivendő teljesítményt, a tömegáramokat és a hőmérséklet különbséget mindkét oldalon. Abban az esetben, ha ezen paraméterek egyike nem ismert, a harmadik kiszámítható a következő egyenlet alapján:

Q = mI x cI x dTI = mII x cII x dTII
(ahol Q: átvitt hő; m: tömegáram; c: fajhő; dT: hőmérsékletlépcső)

Ha minden adat rendelkezésre áll, akkor a Q/(ßxdTközép) képlettel kiszámítható a lemezes hőcserélő minimális felülete (ß: biztonsági kefficiens; dTközép: közép hőmérséklet különbség).

Segítünk!
Írjon nekünk, ha nem biztos benne, hogy melyik hőcserélő lenne Önnek a legmegfelelőbb.
Email küldése