Kosár tartalma Partnereinknek Email küldése Telefon Kezdőlap
KezdőlapVissza Fűtés, melegvíz

Kéményhuzat szabályozó - a magas kéményhuzat csökkentésére

Füstcsőre szerelhető kéményhuzat szabályozó

Füstcsőre szerelhető kéményhuzat szabályozó

Falra szerelhető kéményhuzat korlátozó

Falra szerelhető kéményhuzat korlátozó

Mire jó kéményhuzat szabályozó?

A túl nagy huzat a kéményben a kazán gazdaságtalan működését eredményezi. Amennyiben a kémény huzata folyamatosan magasabb a szükségesnél, úgy a kazánból kilépő füstgáz hőmérséklete megemelkedik. A füstgáz sebessége megnő, a kémény "átszívja" a füstgázt a kazánon, ezért egyre több hő távozik a kéményen anélkül, hogy hőjét átadta volna a kazánnak - fellép a füstgázveszteség.

A magas kéményhuzat következtében csökken a kazán hatásfoka és több tüzelőanyagot kell elhasználni ugyanazon teljesítmény eléréséhez. Vegyestüzelésű kazánok esetében például magas kéményhuzat jele lehet, ha a töltet gyorsan leég a fűtővíz hőmérséklete viszont nagyon lassan emelkedik vagy épp fordítva a kémény szívóhatása miatt a kazánon átáramló beszívott levegő nagy mennyisége szinte a teljes töltet hirtelen begyulladását eredményezi, ami viszont nagy hőfelszabadulással jár, így a fűtővíz felforr. További jel lehet a magas kéményhuzatra, ha láng felcsap a kémény bekötésig. A kéményhuzat szabályozó beépítésével akár 8%-os fűtőanyag megtakarítás érhető el.

A kéményhuzat szabályozó működése

A kéményhuzat szabályozó a kémény huzatának emelkedésével - felmelegszik a kémény, erős a szél szívóhatása - párhuzamosan a beállított határ elérését követően fokozatosan kinyit és levegőt enged a kéménybe.

Például ha a beállított érték 0,2 mbar és a kémény huzata 0,3 mbar-ra nő, úgy a kéményhuzat szabályozó kinyit és a +0,1 mbar-os növekmény a szabályozón keresztül kiegyenlítésre kerül és a kazán a szükséges állandó 0,2 mbar-os huzat mellet tud üzemelni.

Ezen túlemően az alacsonyabb huzat eredményeképpen a fűtés leállását követően a kazán lassabban hül ki.
A kéményhuzat szabályozó beépítésével és a kazán huzatigényéhez állításával az égési folyamat jelentősen javítható, valamint tüzelőanyag takarítható meg különösen olyan esetekben, ahol a kéményhuzat az eddigiekben magas volt.

A kéményhuzat szabályozó beépítése

A kéményhuzat szabályozó beszerelését minden esetben a tüzelőberendezéssel azonos helységben kell elvégezni. A beépítés két módon történhet, füstcsőre szerelve vagy kéményfalba építve.

Füstcsőre szerelés esetén a szabályozót a hangcsillapító (amennyiben van ilyen felszerelve) és a könyökök után, lehetőség szerint az utolsó könyök és a kéménybe csatlakozás közé kell felszerelni. A füstcsőre szerelés egyszerűen elvégezhető, a füstcsövön egy nyílás kialakítását követően a kéményhuzat szabályozó szorítópánt segítségével rögzíthető.

A kéményfalba szerelhető huzatszabályozó esetében a kéményfalban kell a megfelelő méretű nyílást kialakítani.

Fizetési módok

Bankkártyás fizetési lehetőség

Bankkártya

PayPal fizetési lehetőség
Utánvétes fizetés

Utánvét

Fizetés előutalással

Utalás

Csomagszállítónk

Csomagszállítónk a GLS