Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Kéményhuzat szabályozó

Mire jó kéményhuzat szabályozó?

A túl nagy huzat a kéményben a kazán, kandalló gazdaságtalan működését eredményezi. Amennyiben a kémény huzata folyamatosan magasabb a szükségesnél, úgy a kazánból/kandallóból kilépő füstgáz hőmérséklete megemelkedik. A füstgáz sebessége megnő, a kémény "átszívja" a füstgázt a kazánon/kandallón, ezért egyre több hő távozik a kéményen anélkül, hogy hőjét átadta volna a kazánnak - fellép a füstgázveszteség. A magas kéményhuzat következtében csökken a kazán/kandalló hatásfoka és több tüzelőanyagot kell elhasználni ugyanazon teljesítmény eléréséhez.

Vegyestüzelésű kazánok esetében például magas kéményhuzat jele lehet, ha a töltet gyorsan leég a fűtővíz hőmérséklete viszont nagyon lassan emelkedik vagy épp fordítva a kémény szívóhatása miatt a kazánon átáramló beszívott levegő nagy mennyisége szinte a teljes töltet hirtelen begyulladását eredményezi, ami viszont nagy hőfelszabadulással jár, így a fűtővíz felforr. További jel lehet a magas kéményhuzatra, ha láng felcsap a kémény bekötésig.

Kandallók esetében magas kéményhuzatra utal, ha a töltet pillanatok alatt lángra kap és gyorsan leég, illetve az égés magas zajjal történik és a légbevezető nyílást zárni kell. További jel rozsdamentes füstcsövek esetében a cső sárgás/kékes elszíneződése.

A kéményhuzat szabályozó beépítésével és a kazán huzatigényéhez állításával az égési folyamat jelentősen javítható, valamint akár évente 8% tüzelőanyag takarítható meg különösen olyan esetekben, ahol a kéményhuzat az eddigiekben magas volt.

A kéményhuzat szabályozó működése

A kemenyhuzat szabalyozo mukodese

A kéményhuzat szabályozó a kémény huzatának emelkedésével - felmelegszik a kémény vagy erős a szél szívóhatása - párhuzamosan a beállított határ elérését követően fokozatosan kinyit és levegőt enged a kéménybe.

Például ha az adott kazánhoz beállított érték 0,2 mbar és a kémény huzata 0,3 mbar-ra nő, úgy a kéményhuzat szabályozó kinyit és a +0,1 mbar-os növekmény a szabályozón keresztül kiegyenlítésre kerül és a kazán a szükséges állandó 0,2 mbar-os huzat mellet tud üzemelni.

Ezen túlmenően az alacsonyabb huzat eredményeképpen a fűtés leállását követően a kazán lassabban hül ki, így a következő töltetnél/begyújtásnál már egy magasabb vízhőmérséklet mellett indítható a tüzelés.

A kéményhuzat szabályozó beépítése

A kemenyhuzat szabalyozo beepitese

A kéményhuzat szabályozó beszerelését minden esetben a tüzelőberendezéssel azonos helységben kell elvégezni. A beépítés szabályozók típusát figyelembe véve két módon történhet, füstcsőre szerelve (kazán és kémény közötti szakaszra, amennyiben van legalább a füstcső átmérője+50mm egyenes szakasz) vagy falazott kémények esetében kéményfalba építve.

Füstcsőre szerelés esetén a szabályozót a hangcsillapító (amennyiben van ilyen felszerelve) és a könyökök után, lehetőség szerint az utolsó könyök és a kéménybe csatlakozás közé kell felszerelni. A füstcsőre szerelés történhet függőleges és vízszintes, illetve szögben álló füstcsövön is. A telepítés nem igényel semmilyen speciális szerszámot, egyszerűen elvégezhető. A füstcsövön egy nyílás kialakítását követően a kéményhuzat szabályozó szorítópánt segítségével rögzíthető a csövön.

A kéményfalba(ra) szerelhető huzatszabályozó esetében a kéményfalban kell a megfelelő méretű nyílást kialakítani a kéményfal kivésésével (vagy amennyiben van használaton kívüli tisztítónyílás, úgy oda is beépíthető). A megfelelő méretű nyílás kialakítását követően a kéményhuzat szabályozót típusának megfelelően vagy be kell falazni a nyílásba vagy a nyílás elé kell rögzíteni csavarok segítségével. A falba építhető szabályozók között a

A kéményhuzat szabályozó beállítása

Első lépésben a kazán gyártó által megadott huzatigényét kell megtudni. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, úgy ökölszabályként fatüzelés esetében a javasolt érték 0,2mbar. A meghatározott nyitási érték beállítása a szabályozó kivitelétől függően vagy egy ellensúly alapponthoz mért távolságának szabályozásával vagy egy tekerőgomb elforgatásával történik. Az alapbeállítás így könnyen, speciális szerszám, műszer nélkül elvégezhető.

ZR 6 130-160mm-es füstcsőre szerelhető kéményhuzat szabályozó.

ZR 6

130-160mm-es füstcsőre szerelhető kéményhuzat szabályozó.

Állíthatóság:

0.1 - 0.2 mbar

Anyaga:

Tüzihorganyzott acél

Származási hely:

Németország

21.242 Ft

Raktáron

ZR 9 füstcsőre szerelhető kéményhuzat szabályozó 200-250mm füstcsőátmérőre.

ZR 9

füstcsőre szerelhető kéményhuzat szabályozó 200-250mm füstcsőátmérőre.

Állíthatóság:

0.1-0.2 mbar

Anyaga:

Tüzihorganyzott acél

Származási hely:

Németország

33.946 Ft

Raktáron

Dragex Atmo Kéményfalra szerelhető kéményhuzat szabályozó (50kW-ig).

Dragex Atmo

Kéményfalra szerelhető kéményhuzat szabályozó (50kW-ig).

Állíthatóság:

0,1-0,25 mbar

Anyaga:

Tüzihorganyzott acél

Származási hely:

Németország

Szélesség:

140 mm

Magasság:

140 mm

19.613 Ft

Raktáron

DR6 Kéményfalra szerelhető kéményhuzat szabályozó (50kW-ig).

DR6

Kéményfalra szerelhető kéményhuzat szabályozó (50kW-ig).

Állíthatóság:

0,1-0,2 mbar

Anyaga:

Tüzihorganyzott acél

Származási hely:

Németország

21.239 Ft

Raktáron

Z4e Kéményfalra szerelhető kéményhuzat szabályozó, rozsdamentes acél.

Z4e

Kéményfalra szerelhető kéményhuzat szabályozó, rozsdamentes acél.

Szabályozási tartomány:

0,1-0,3 mbar

Anyag:

rozsdamentes acél

Szélesség:

130 mm

Magasság:

190 mm

Származási hely:

Németország

34.671 Ft

Szállítás: 4-6 nap