Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

KARÁCSONYI LEÁLLÁS: DECEMBER 15 -JANUÁR 4.

Regulus kazánvédő szelep

A kazánvédő szelep előnyei

A vegyestüzelésű kazánokban, vízteres kandallókban az égés során a tüzelőanyagból egyebek mellett víz is felszabadul gőz formájában. Amennyiben a füstgáz hőmérséklete elég magas, úgy ez a vízgőz a füstgázokkal együtt a kéményen keresztül eltávozik. Azonban ha a füstgáz harmatpont alá hül (fatüzelésnél kb. 63°C), úgy fellép a kondenzáció, a víz kicsapódik a kazánban.

Emellett különösen fatüzelés esetén egyéb, maró hatású folyadékok is lecsapódnak, amelyek igen gyorsan a kazán korrózióját, kilyukadását illetve belső felületén és a kéményben kátrányos lerakódások kiválását okozzák, melyek lényegesen rontják a tüzelés hatásfokát. A kilyukadáshoz vezető korrózió és kátrányosodás nem alakul ki, amennyiben a hőcserélő felületek hőmérséklete harmatpont felett van. A kazánvédő szelep biztosítja a harmatponti hőmérsékletet meghaladó működést azáltal, hogy a megfelelő üzemi hőmérsékleten tartja a fűtőberendezést (különösen a belső hőcserélő felületeket).

A kazánvédő szelep működése

A kazanvedo szelep mukodese

A TSVB típusú kazánvédő szelep a fűtőberendezés visszatérőágán érkező hidegvízhez az előremenőágból melegvízet kever, így az nem hül harmatpont alatti hőmérsékletre.

A kazánvédő szelep két porton szabályoz - begyújtást követően, hideg kazánnál az A port teljesen zárva, a B port teljesen nyitva van, majd a hőmérséklet emelkedésével a termosztatikus elem egyszerre nyitja / zárja az A / B portot úgy, hogy az AB porton a kazánba visszatérő víz hőmérséklete ne legyen alacsonyabb a szelep nominális hőmérsékleténél. Amellett, hogy a szelepek biztosítják a kazánok védelmét, elősegítik a megfelelő hőmérséklet rétegződést is a puffertartályban.

A Regulus kazánvédő szelep felépítése

A kazanvedo szelep felepitese

A szelepek minden típusa robosztus kialakítású, nagy átömlési értékkel rendelkezik a megfelelő térfogatáram biztosítására. Ennek köszönhetően még öreg fűtési rendszerekbe történő installálás során sem tapadnak le. Tisztításuk, a termoelem cseréje szükség esetén kiszerelés nélkül elvégezhető, mindössze a szeleptest alján elhelyezkedő dugót kell kicsavarni.

A kazánvédő beépítése

A kazanvedo szelep beepitesi semaja

TSVB kazánvédő szelepek beépítése puffertartályos rendszerekben egyszerűen elvégezhető, nincs szükség a rendszer beszabályozására kiegyenlítőszeleppel, mivel a kiegyenlítés a szeleptestben található bypass elemmel megtörténik. Amennyiben a kazán közvetlen a fűtési rendszerre dolgozik (nincs puffertartály vagy hidraulikus váltó), úgy szükség van még egy bypass ág kialakítására a rendszerben.

A TSV3B és a TSV5B típusú kazánvédő szelep a gyorsabb és könnyebb telepítés érdekében keringetőszivattyúval együtt szerelési egységben is elérhető REGOMAT márkanév alatt.

A kazánvédő karbantartása.

A kazánvédő szelep nem igényel karbantartást, teljesen automatikus üzemelésű, nem igényel elektromos vezérlést, működtető mechanizmust. Amennyiben a szelep a rendszerben található szennyeződések miatt mégis beragadna, úgy a szeleptest alsó záróeleme egy 21-es villás vagy dugókulcsal eltávolítható majd a szeleptestből kivehető a nyomórugó és a termoelem.

A termoelem működése ellenőrízhető fokozatosan melegített vízbe helyezve. A nominális hőmérsékleti érték felett néhány Celsius fokkal a szeleptányér fokozatosan kinyit. A kazánvédő szeleptestjéből ugyanakkor eltávolíthatók az esetleges szennyeződések.

Összeszereléskor ügyelni kell arra, hogy termoelem tömítőfelülete teljes felületen illeszekedjen az O gyűrűvel. A nyomórugót a záróelem segítségével központosan kell visszahelyezni. Amennyiben szükséges, a záróelem és a szeleptest közötti záró O gyűrűt ki kell cserélni.