Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

KARÁCSONYI LEÁLLÁS: DECEMBER 15 -JANUÁR 4.

Háromutas váltószelep

A háromutas váltószelep alkalmazása

A háromutas váltószelep fő feladata a fűtő/hűtő közeg folyási irányának meghatározása. Egy bemeneti és két kimeneti ággal rendelkezik, alapállásban a folyadékot a alaphelyzetben nyitott ágon engedi tovább a csőrendszerbe, míg a másik ágat teljesen zárva tartja. A váltószelep átváltására fűtési/hűtési rendszerekben többnyire elektromos motor szolgál, mely a rendszer vezérlésétől (pl. termosztát) kapott jel alapján állítja át a váltószelepet, azaz az alaphelyzetben nyitott ágat zárva párhuzamosan nyitja a másik portot. Kialakulásuktól függően a motor lehet egyirányú, illetve kétirányú meghajtásos.

A háromutas váltószelepek közös tulajdonsága, hogy mindkét végállásban azonos térfogatáramot biztosítanak és nyomásesésük is konstans.

Motoros váltószelep meghajtási módok

Haromutas motoros valtoszelep mukodese

A meghajtómotor lehet egyirányú, a motor feszültség alá helyezésekor átváltja a szelepet, majd az áramellátás megszünésekor egy visszahúzó rugó állítja vissza a váltószelepet alaphelyzetbe. Ezen típusok tulajdonsága, hogy az adott pozícióban tartáshoz folyamatos áramellátást igényelnek, energiafogyasztásuk azonban néhány watt mindössze.

Kétirányú motorral szerelt váltószelep átváltása külön-külön vezérjel alapján történik, az átváltást követően megszűnik az áramfelvétel és a váltószelep az adott pozícióban, amíg az átváltásra vezérlési jelet nem kap. Ezen típusú motorral szerelt váltószelepek kevesebb energiát fogyasztanak, a motor nem melegszik túl, ennek köszönhetően némileg megbízhatóbbak, hosszabb élettartamúak.

A váltószelep meghajtómotorja még tartalmazhat egy mikrokapcsolót is. Amint a váltószelep elérte végpozícióját, a mikrokapcsoló zárt állapotba kerül és ennek segítségével elindítható a keringetőszivattyú, a kazán vagy egyéb rendszerelem. A váltószelepek legtöbbje tartalmaz még egy mozgatókart vagy egyéb mozgató mechanizmust, melynek segítségével ellenőrízhető a szelep működése, illetve a motor meghibásodása esetén középállásba hozható a váltószelep, mellyel biztosítható a keringés a szelep mindkét ágán.