Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Áramláskapcsoló

Áramláskapcsoló feladata (hűtési/fűtési rendszerben)

Az áramláskapcsoló feladata a megfelelő térfogatáram biztosítása zárt fűtési és hűtési rendszerekben (ivó és használati melegvízes rendszerekben nem alkalmazhatók). Alacsony térfogatáram esetén vagy a rendszer leürülésekor (szivárgás, csőtörés) az áramláskapcsoló automatikusan lekapcsolja a térfogatáramra érzékeny berendezéseket (pl. tiltja a gázkazán üzemelését). A nominális térfogatáram elérésekor (pl. a rendszer újraindításakor) a berendezés bekapcsolásra kerül.

Alkalmazási területek

Aramlaskapcsolo es keringetoszivattyu helyzete

Gázkazánok, villanykazánok, olajkazánok esetében az áramláskapcsoló megvédi a berendezéseket az alacsony térfogatáram miatti túlmelegedéstől. Áramláskapcsoló alkalmazása esetén a rendszer gyorsabban reagál a térfogatáram csökkenésére, a leállítás még azelőtt megtörténik, hogy a túlmelegedés kapcsoló üzembe lépne. Fatüzelésű kazánoknál, kandallóknál vészjelző funkciót is elláthat a keringetőszivattyú meghibásodása, leállása esetén.

Hűtési rendszerekben az áramláskapcsoló megvédi a hőcserélőt a befagyástól. Amennyiben a keringetőszivattyú leáll és a hűtőrendszer tovább üzemel alacsony térfogatáram mellett, úgy a hőcserélőn átkeringő kis mennyiségű hűtőfolyadék még azelőtt megfagy, mielőtt a hőmérséklet érzékelő reagálna.

Az áramláskapcsoló installálása egyszerű, kialakítástól függően a keringetőszivattyú elé vagy mögé kell felszerelni. Elektromos bekötésnél a mikrokapcsoló alacsony áramfelvételét mindeképp figyelembe kell venni, javasolt relé közbeiktatása.