Kosár tartalma Partnereinknek Telefon Kezdőlap

Forrázás elleni szelepek

Forrázás elleni szelep: miért?

A forrázás elleni szelep alkalmazása szorosan kapcsolódik a baleset megelőzéshez (forrázás elkerülése) a higiénikus melegvíz ellátáshoz (baktérium mentes) és az energia megtakarításhoz (megfelelő hőmérséklet). Ezen célokat úgy biztosítja, hogy a felhasználási helyekhez a megfelelő hőmérsékletű víz kerül eljuttatásra, azaz se túl alacsony se túl magas, forrázás veszélyes legyen a melegvíz hőmérséklete.

Védelem forrázás ellen

Forrazas elleni szelep beepitese

A forrázás elleni balesetek döntő hányada az otthonokban történik. Meghibásodott hőmérséklet szabályozó elemek, magasra állított vízhőmérséklet vagy a rendszerből hiányzó forrázás elleni szelep bármelyike okozhat forrázást. A 41°C feletti hőmérsékletű víz érintése már fájdalmas, 55°C feletti hőmérséklet esetén egy gyermek már néhány másodperc alatt forrázási sérülést szenvedhet.

Forrázás elleni szelepek alkalmazása alapvetően kétféle módon történhet. Az egyik amikor a szelep közvetlen a felhasználási pont előtt kerül elhelyezésre, a másik esetben a szelep azonnal a melegvíztartály után kerül beépítésre.

Az első esetben minden egyes vételezési pont előtt (kézmosók, mosogatók) installálásra kerül egy-egy szelep, amely egyrészről limitálja a hőmérsékletet, így véd a forrázás ellen, másrészről ennél a megoldásnál biztosítható, hogy a csövekben a víz hőmérséklete folyamatosan magas legyen. Ez a megoldás jellemzően nagyobb ellátó rendszerekben alkalmazott módszer.

A tartály után felszerelt forrázás elleni szelep kisebb melegvíz ellátó rendszerekben, mint például családi házakban, lakásokban biztosítja melegvíz konstans hőmérsékletét valamint a forrázás elleni védelmet.

A Legionella Bacteria-nak a 40-46°C hőmérsékletű stagnáló melegvíz (tartály, lezárt csővég) és a rendszerben található élelemként szolgáló lerakódások biztosítanak megfelelő életkörülményeket. A Legionella Bacteria ideális körülmények között gyorsan kolonizálódik, magas számban lesz jelen a vízben, amely fertőzésveszélyt jelent. Ennek megakadályozására a legelterjedtebb módszer a tartály hőmérsékletének 60°C vagy a feletti tartása. Sajnos azonban ez a hőmérséklet már forrázás veszélyt jelent a felhasználási helyeken.

Alkalmazás padlófűtési keverőszelepként

Padlofutesi keveroszelep segedenergia nelkuli

A segédenergia nélkül működő termosztatikus keverőszelepek alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél is alkalmazhatók. A motoros keverőszelepekkel ellentétben nem igényelnek külső vezérlőelemet, meghajtómotort, installálásuk gyorsan elvégezhető.

Padlófűtési (falfűtési) keverőszelepként alkalmazva a kiválasztása két fő szempontja az adott rendszer térfogatáram igénye és a tartani kívánt célhőmérséklete (pl. egy 5 körös padlófűtési rendszernél 3 liter/perc/kör esetén 3*60*5=900 liter/h - 0,9m3/h - minimális kvs érték szükséges.

Hogyan működik a termosztatikus keverőszelep?

Forrazas elleni szelep mukodese

A forrázás elleni szelepen három csatlakozási pont található, egy a belépő melegvíznek, egy a belépő a hidegvíznek és egy az összekevert, a fogyasztási helyekhez menő melegvíznek. A szeleptestben található termosztát egy szelepüléket mozgat, ami a víz hőmérsékletének függvényében nyitja/zárja a hidegvíz bemeneti ágat. A működés hasonlóan történik, mint amikor a csaptelepen megnyitott melegvízhez folyamatosan szabályozzuk a hidegvízkar állását a megfelelő hőmérsékletű melegvíz beállításához - mindössze a folyamatot a kezünk helyett a termosztát végzi el.

Biztonságos hőmérséklet szabályozás

A szelep termosztátja gyorsan reagál a hőmérséklet változásra, ezáltal biztosított az állandó hőmérsékletű, forrázás mentes melegvíz ellátás. További előnye a termosztátos üzemelésnek, hogy nincs szükség külső energia ellátásra (áramra) a szelep biztonságos működéséhez - a szabályozás a víz hőmérséklete alapján automatikusan megtörténik.